گوگل چهره شما را پنج دلار می‌خرد

غول جست‌وجوهای آنلاین برای رقابت با سیستم تشخیص چهره اپل، در پیاده‌روها به داوطلبان پنج دلار می‌دهد تا چهره‌شان را اسکن کند

ALAIN JOCARD / AFP

«سلام، من برای گوگل کار می‌کنم و ما داریم داده‌های لازم را برای بهینه‌سازی نسل بعدی سیستم‌های تشخیص چهره برای باز کردن قفل گوشی‌های هوشمند جمع‌آوری می‌کنیم». این پیامی است که این روزها پیمان‌کاران گوگل در پیاده‌روهای چند شهر آمریکا به رهگذران می‌دهند. آنهایی که می‌پذیرند در این فرآیند مشارکت کنند باید روبروی دوربین موبایلی که روی حالت سلفی تنظیم شده صورت‌شان را بچرخانند تا دوربین بتواند همه زوایای چهره‌شان را اسکن کند.

این فرآیند برای هر نفر حداکثر پنج دقیقه زمان می‌برد و مشوق گوگل برای کسانی که می‌پذیرند در جمع‌آوری داده‌ها مشارکت کنند، پاداشی پنج دلاری است که به شکل کارت هدیه آمازون یا استارباکس تقدیم‌شان می‌کند.

گوگل این «پژوهش میدانی» را برای توسعه تلفن هوشمند جدیدش، پیکسل ۴، انجام می‌دهد که قرار است پاییز امسال روانه بازارهای جهانی شود. در ویدئویی که به تازگی برای تبلیغ پیکسل ۴ منتشر شده کاربر با پلک‌ زدن قفل گوشی را باز می‌کند و با حرکت دست‌هایش آهنگ‌ها را انتخاب می‌کند. با «تکنولوژی حرکتیِ» گوگل به زودی کاربران همچون رهبران ارکستر با تکان دادن دست‌هایشان در هوا با گوشی‌های خود تعامل می‌کنند.

گوگل این فن‌آوری جدید را «حسگرهای حرکتی» می‌نامد. داده‌هایی که گوگل از راه متقاعد کردن کاربران در پیاده‌روها به دست می‌آورد به این کمپانی این امکان را خواهد داد که بتواند با فن‌آوری «فیس آی‌دی» (Face ID) اپل رقابت کند که به جای رمز عبور یا اثر انگشت، با اسکن چهره کاربران قفل گوشی‌های هوشمندشان را باز می‌کند.

قرار است پیکسل ۴ فقط امکان چند کنترل حرکتی را فراهم کند: خاموش کردن آلارم‌ها، انتخاب آهنگ‌ها و سایلنت کردن تماس‌های تلفنی. اما همین چند امکان احتمالا پیش‌درآمد وداع با صفحات لمسی پس از بیش از یک دهه خواهد بود. صفحات لمسی با ظهور آی‌فون فراگیر شدند و با ظهور پیکسل ۴ احتمالا پا به دوره فراگیری فن‌آوری‌های حرکتی و غیرلمسی خواهیم گذاشت.

برای اطمینان از امنیت این سیستم، گوگل نقشه دقیق و عمیقی از چهره شما می‌سازد تا مطمئن شود راهی برای فریب دادن این حسگرها باقی نخواهد ماند. به مدد دوربین مادون‌قرمزی که قرار است روی پیکسل ۴ تعبیه شود، حتی در تاریکی هم فرآیند احراز هویت کاربران به سادگی انجام خواهد شد.

به گزارش مجله فن‌آوری «وایرد»، ایوان پوپیرف پنج سالی است که در واحد فن‌آوری‌های پیشرفته، گوگل تیمی از دانشمندان را رهبری می‌کند که روی توسعه تکنولوژی‌های حرکتی متمرکز شده است. آنها حسگرهای رادارگونه‌ای موسوم به «سولی» (Soli) ساخته‌اند که با مشاهده حرکت، امواج الکترومغناطیسی تولید و سپس آنها را به داده تبدیل می‌کنند. گوگل می‌گوید این فن‌آوری حتی از دوربین‌های سه‌بعدی ثبت و ضبط حرکت هم بهتر عمل می‌کند.

برای بهینه‌سازی الگوریتم‌های پشت این فن‌آوری‌های حرکتی، گوگل چاره‌ای جز این ندارد که آن را روی طیف گسترده‌ای از چهره‌های گوناگون آزمایش کند و به همین خاطر است که قاصدانش را به خیابان‌ها فرستاده تا با کسب رضایت از آنها با هدیه‌ای پنج دلاری، ضعف‌های احتمالی این فن‌آوری را برطرف کند.

گوگل اعلام کرده داده‌های مرتبط با چهره کاربران داوطلب را تا ۱۸ ماه نگه خواهد داشت، با این توضیح که این داده‌ها روی گوشی‌هایی که ثبت‌شان کرده‌اند خواهند ماند و روی سرویس‌های ابری ذخیره نخواهند شد. در پایان این بازه ۱۸ ماهه، کسانی که در این «پژوهش میدانی» شرکت کرده‌اند و می‌خواهند که داده‌های مرتبط با چهره‌شان پاک شود، می‌توانند درخواست خود را با ارسال ایمیلی ارائه کنند.

البته گوگل تنها کمپانی تکنولوژیکی نیست که سعی دارد حسگرهای حرکتی را به زندگی ما اضافه کند. تعامل‌های غیرلمسی در دنیای بازی‌های کامپیوتری امتحان شده و جای جوی‌استیک‌ها را گرفته، انعطاف بیشتری به دنیای «واقعیت مجازی» (VR) آورده و به کاربران این امکان را داده حتی پهپادهای خود را بدون نیاز به کنترل از راه دور تحت کنترل داشته باشند. خودروسازانی نظیر بی‌ام‌دبلیو هم حسگرهای حرکتی را به خودروهایشان افزوده‌اند تا راننده بتواند با حرکت ساده دست، صدای سیستم صوتی را کم یا زیاد کند یا جواب تماس‌های تلفنی را بدهد. اپل هم حسگرهای حرکتی ساده‌ای را به اپل‌واچ افزوده تا مثلا بتوانید با قرار دادن کف دست‌تان روی ساعت هوشمند آلارم‌ها را خاموش کنید.

برای داوری درباره کارآمدی فن‌آوری‌های حرکتی گوگل باید تا پاییز امسال صبر کرد. پیکسل ۴ قرار است در ماه اکتبر سال جاری میلادی معرفی و روانه بازارهای جهانی شود.